Hackers 24 uur aan de slag voor de ANWB, Schiphol en NS

Dit weekend werd het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag overgenomen door hackers. Tijdens de Dutch Mobility Hackathon stelden de ANWBSchiphol en NS data beschikbaar waarmee 65 deelnemers aan de slag gingen om - in 24 uur - nieuwe ideeën en toepassingen voor reizigers te bedenken. Het winnende idee is ‘Lassie’ een app voor blinden en slechtzienden die met het vliegtuig reizen en daarin zelfredzaam willen zijn. De hackathon werd georganiseerd in samenwerking met startup incubator UtrechtInc.

Vanmiddag presenteerden de beste teams hun vindingen aan een jury van onder meer Hessel Dikkers, CIO van NS, Sjoerd Blüm CIO van Schiphol en Lidwien Suur, CFO van de ANWB. De eerste prijs werd uitgereikt door Frits van Bruggen, CEO van de ANWB. Naast ‘Lassie’ zijn volgens de jury de volgende concepten het meest inspirerend en kansrijk voor implementatie:

●        Reisbrein, een applicatie met specifieke reisadviezen op basis van persoonlijke kenmerken en voorkeuren (auto, trein, fiets). 

●        Stewart, met deze app ervaren reizigers die het vliegtuig nemen geen stress, maar reizen zij vlot en ontspannen af op basis van actuele- en relevante reisinformatie én gamification. 

●        MoodTrip, afhankelijk van je stemming geeft deze app reisadvies en kunnen bezoekers aan bijvoorbeeld concerten alvast onderweg elkaar ontmoeten en hun plezier delen.

●        Where am I going, deze app spoort met fotoherkenning de locatie van een foto op en biedt de snelste route naar deze bijzondere plek of bezienswaardigheid.

Inzet van data en technologie 

Met de organisatie van deze hackathon willen de drie grootste vervoersbedrijven in Nederland voorzien in de toenemende en snel veranderende vraag naar mobiliteit. ANWB CEO Frits van Bruggen: ‘We zijn continue bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. De inzet van data en technologie maken het mogelijk om mobiliteit in Nederland slim(mer) vorm te geven. Zo kunnen we reizen veiliger, duurzamer en flexibeler maken.’

Dutch Mobility Hackathon

Om die nieuwe mogelijkheden in dienstverlening te ontdekken, stelden de ANWB, NS en Schiphol dit weekend data beschikbaar. Programmeurs en creatieve talenten werden uitgedaagd om die informatie te analyseren, te combineren en te visualiseren tot nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van vliegvertragingen, treinstoringen en locatiebepaling. Op vrijdag klonk in het hoofdkantoor van de ANWB de start van de hackathon. De teams werkten de hele nacht door. Tussendoor konden de deelnemers gebruikmaken van massages, een gameroom of even een powernap doen op (lucht)bedden.

668692764 1280

 

Download PDF
Download PDF
Over UtrechtInc

Business incubator UtrechtInc accelerates the growth of early stage (IT) startups during their first years of existence. We have created an ecosystem for startups to build innovative products, develop teams, attract funding and grow a successful business. Since 2009 we have supported and guided over 200 startups in Utrecht.

berichten