228573 greenhubgroup 66f6c2 large 1477648809

NS Stations en ProRail werken aan verduurzaming

Om kennis te maken met innovatieve oplossingen organiseerde incubator UtrechtInc op 27 oktober de finale van Green Hub. Uit meer dan 60 aanmeldingen ging gisteren een selectie van acht startups in gesprek met NS en ProRail om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Groen en ontmoeten

Met Green Hub zijn NS en ProRail op zoek naar startups met vernieuwende producten, services en processen op het gebied van duurzaamheid. Enerzijds om slim om te gaan met energie en afval, anderzijds om het welzijn van reizigers op stations te vergroten en ontmoetingen te faciliteren.

In gesprek

De matchmaking vond plaats in het Innovatielab van NS. “Met direct uitzicht op de Utrechtse stationshal een ideale plek om de praktische toepasbaarheid van de finalisten te onderzoeken”, aldus Mirjam Fondse van NS Stations. Na een ronde van korte pitches ging het programma over in expertsessies. Mirjam: “We hebben negen collega’s uitgenodigd om met de ondernemers in gesprek te gaan en de potentie te bepalen.” Dit leidde donderdag tot meerdere matches. Zo gaven NS en ProRail na afloop aan met vijf startups een vervolgafspraak te willen. De samenwerking die volgt, kan bestaan uit een implementatie na een succesvolle test op het station, of toegang tot financiering vanuit het NS Innovatiefonds.

Acht finalisten

Benieuwd naar de acht finalisten? Maak hieronder kennis:

Van schil naar grondstof

Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 250 miljoen kilo citrusschillen weg. PeelPioneers verwerkt deze schillen en wint hiermee grondstoffen die ingezet kunnen worden voor nieuwe producten in verschillende industrieën. Zo gaan we over van afval naar grondstof en draagt PeelPioneers bij aan de circulaire economie.

Monitoren en besparen

Redshare maakt van big data bruikbare informatie. De gedetailleerde analyse maakt het mogelijk om snel energie-inefficiëntie en gebruikersproblemen op te lossen. Dit betekent een besparing in energie, minder kosten, meer comfort en een verlenging van de levensduur van installaties zonder optionele investeringen.

Inzamelen voor fun

E-waste Arcades koppelt de inzameling van (elektronisch) afval aan het plezier van een oude spelcomputer. Vanaf nu is het leuk om gescheiden afval weg te brengen! Lever in en ontvang credits om spelletjes te spelen op de arcade of je mobiel. Met een E-waste Arcade kun je nu overal op een leuke manier een bijdrage leveren aan een beter milieu.

Winstgevend en toch duurzaam

Circular IQ biedt een online platform met circulaire prestatie-analyses voor bedrijven, producten en de gehele supply chain. Stelt klanten in staat om de integrale stromen tussen verschillende schakels van toeleveranciers te beheren en te verbeteren. Makkelijk, winstgevend en duurzaam.

Sociaal actief

Frank Cherry biedt een game dat stedelijke ontwikkeling, sport en sociale interactie met elkaar combineert en stimuleert. Op openbare plekken worden mensen via spel uitgedaagd om te bewegen en met elkaar in contact te komen.

Kostenbesparing op maat

Sensorfact biedt een antwoord op onnodige verspilling van energie en een besparing op operationele kosten. Dit op basis van meetsensoren, data-analyses en machine learning algoritmen. Met niet alleen advies, maar ook implementatie en onderhoud. Op 'no cure, no pay'.

Aan het internet

ThingsConnected levert metingen op basis van parameters uit elektronica. Het software platform maakt voorspellingen voor onderhoud aan materiaal en allarmeert bij storingen.

Connectivity tool

Consumenten willen steeds meer met hun smartphone regelen. TicTag heeft een innovatieve technologie om met je mobiel on- en offline contact te leggen. Om je voordeur mee te openen, punten bij winkeliers te sparen of zelfs te betalen.

228582 greenhub107kl c24ba6 large 1477651309
Download PDF
Download PDF
Over UtrechtInc

Business incubator UtrechtInc accelerates the growth of early stage (IT) startups during their first years of existence. We have created an ecosystem for startups to build innovative products, develop teams, attract funding and grow a successful business. Since 2009 we have supported and guided over 200 startups in Utrecht.

berichten