Vascoscoop winnaar Ureka Mega Challenge 2015

Team werkt vanuit UtrechtInc aan innovatie

Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes zijn met hun Vascoscoop de winnaars van de Ureka Mega Challenge 2015. De jury beloont de uitvinding met een prijs van 50.000 euro. Het handzame apparaatje helpt verpleegkundigen om bij nierpatiënten die dialyseren in één keer, zonder mis te prikken, de shunt te vinden. Het Piratenspel ‘De Reis van 5’ wint de Publieksprijs van 25.000 euro.

De jury van de Ureka Mega Challenge is onder de indruk van de Vascoscoop en ziet een enorme potentie voor het apparaatje. “Behalve bij patiënten die hemodialyse ondergaan, zijn ook toepassingen denkbaar in de zorg voor traumapatiënten en in moeilijke situaties zoals in oorlogsgebieden”, aldus de jury. “Dat geeft deze uitvinding enorm veel power.” De winnaars ontvangen de prijs onder een daverend applaus en enthousiast gejuich vanuit een zaal vol ondernemende zorgverleners en eerdere Ureka-finalisten.

Doorbraak: nooit meer mis prikken!

De Vascoscoop is iets groter dan een horloge. Verpleegkundigen kunnen het apparaatje met een bandje aanbrengen op de arm van de patiënt. Op het schermpje zien zij een echobeeld van de naald én de shunt – de onderhuidse verbinding tussen ader en slagader voor de hemodialyse. Zo kunnen ze de shunt in één keer goed aanprikken. “Nederland telt 6000 dialysepatiënten die wekelijks hun bloed moeten laten ontgiften door een machine, omdat hun nieren niet meer werken”, vertelt uitvinder Jan Zijlstra, gepensioneerd radioloog. “In de praktijk wordt bij 20 tot 40 procent van de patiënten de eerste keer mis geprikt. Dat leidt tot pijn, bloeduitstortingen, stolsels, infecties en soms tot verlies van de shunt, terwijl dat letterlijk hun life line is. De Vascoscoop is een echte doorbraak. De Nierstichting staat achter ons. Er is een nauwe samenwerking met nefroloog Peter Blankestijn en Pontes Medical van het UMC Utrecht. Ook werken we samen met het academisch ziekenhuis Maastricht, de Technische Universiteit Delft, De Nierpatienten Vereniging Nederland en het innovatieve bedrijf Novioscan. We willen het apparaatje in 2017 op de markt brengen.”

Publieksprijs

Het UMC Utrecht organiseert de Ureka Mega Challenge dit jaar voor de vijfde keer. Die feestelijke gebeurtenis wordt gevierd met een extra Publieksprijs ter waarde van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door de Vrienden van het UMC Utrecht en de Vrienden van het WKZ. Bijna de helft van de ruim 3500 publieksstemmen gingen naar het Piratenspel ‘De Reis van 5’van Merel Vingerhoets en Brenda Janssen. De jonge bedenkers van het gezond-eten-spel maakten bij de prijsuitreiking een ware vreugdesprong. Er is veel lof voor de enorme stappen die zij maakten in hun businessplan. “We zien het spel graag op de markt komen”, aldus de jury. “Het thema voeding verdient meer aandacht.” ‘De Reis van 5’ bestaat uit een schatkist vol goudstukken en speelse opdrachten rond eten en voeding. Het spel helpt langdurig zieke kinderen van tussen de vier en tien jaar om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen. “Deze kinderen kampen nogal eens met misselijkheid, smaakverandering, weinig trek of juist eetbuien”, vertelt Janssen. “Ons spel maakt gezond eten weer leuk. Er is al belangstelling voor van diëtisten, pedagogische medewerkers en uit de jeugdgezondheidszorg.”

Bron: UMCUtrecht.nl

Over UtrechtInc

Business incubator UtrechtInc accelerates the growth of early stage (IT) startups during their first years of existence. We have created an ecosystem for startups to build innovative products, develop teams, attract funding and grow a successful business. Since 2009 we have supported and guided over 200 startups in Utrecht.

berichten