Nederland scoort toppositie als startup-land

YES!Delft en UtrechtInc in Europese top 10 van bedrijfsincubators

Turijn, 27 oktober 2015 – Bedrijfsincubators YES!Delft en UtrechtInc hebben een plek bemachtigd in de Europese top 10 van de UBI Index 2015. Deze internationale ranglijst voor universitaire bedrijfsincubators werd dinsdag 27 oktober in Turijn bekend gemaakt. In 2014 behaalde YES!Delft een negende plek, en schiet dit jaar omhoog naar nummer vier. UtrechtInc komt nieuw binnen in de lijst op plek zes. De twee Nederlandse startup incubators krijgen hiermee internationale erkenning voor de manier waarop zij ondernemerschap en innovatie stimuleren.

Nederland tot beste in Europa

Programma’s uit Nederland doen het enorm goed in de lijst van 2015. Geen één ander land staat met meerdere incubators in de lijst. Startupambassadeur Neelie Kroes, die zich met StartupDelta hard maakt om Nederland als startup-land op de kaart te zetten, is trots op de hoge notering van de Nederlandse incubators. "De UBI ranking bewijst hoe sterk de Nederlandse incubators presteren en daarbij een toppositie in Europa innemen. Het StartupDelta ecosysteem ontwikkelt zich in razend snel tempo tot een top 3 speler in Europa en telt mee in de belangrijkste rankings van de wereld”. 

YES!Delft werkt al tien jaar aan de optimale programma’s om ondernemerschap te stimuleren en faciliteren. “Dat we dit jaar in de top 5 van deze internationaal erkende lijst staan betekent dat we meer dan op de goede weg zijn om nog meer geweldige startupideeën naar de markt te brengen en succesvolle bedrijven te bouwen”, zegt Pieter Guldemond, Managing Director YES!Delft.

Ook de Utrechtse incubator UtrechtInc is trots. “Juist startup innovaties bieden steeds vaker oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Deze plek in de top van Europa is erkenning voor de impact die onze startups maken.” aldus Roel Raatgever, Managing Director UtrechtInc.

Internationale erkenning

UBI Index, een toonaangevend Zweeds onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van bedrijfsincubatie, doet jaarlijks onderzoek onder vierhonderd incubators in zeventig landen over de hele wereld. Er wordt onder meer gekeken naar hoe ondernemers kunnen werken aan hun vaardigheden, de toegang tot kapitaal en de economische impact van een incubator. ‘’YES!Delft en UtrechtInc laten zien dat zij sterke internationale programma’s runnen die waarde toevoegen aan de ontwikkeling van het Nederlandse ondernemersklimaat. De programma’s zijn van hoge waarde voor hun startup klanten. Op basis van ons wereldwijde onderzoek raden wij deze incubators aan voor alle toekomstige ondernemers in de regio’’ zegt Ali Amin, CEO en co-founder van UBI Global.


Impact op de economie

Zowel UtrechtInc als YES!Delft hebben een duidelijke impact op de economie. UtrechtInc heeft sinds 2009 135 startups ondersteund. Daarvan hadden in 2014 drie succesvolle graduates miljoenenovernames en één succesvol bedrijf een beursgang. YES!Delft heeft inmiddels meer dan 160 startups ondersteund die gezamenlijk meer dan €300 miljoen aan investering hebben opgehaald en meer dan 1.000 banen hebben gecreëerd.

Europese bedrijfsincubators hebben totaal $2,4 miljard dollar aan investering binnengehaald, met 117 incubators een gemiddelde van $20 miljoen dollar per incubator. In de laatste 5 jaar hebben bedrijfsincubators in Europa meer dan 40.000 banen gecreëerd.

Wereldwijde notering

Volgende maand, op woensdag 25 november wordt de UBI Global lijst bekend gemaakt. De lijst met de 25 beste incubators uit de wereld. Met zo’n hoge notering op de Europese lijst staan YES!Delft en UtrechtInc op de shortlist om ook in deze lijst opgenomen te worden.

“De UBI ranking bewijst hoe sterk de Nederlandse incubators presteren en daarbij een toppositie in Europa innemen„ Startupambassadeur Neelie Kroes
Download PDF
Download PDF
Over UtrechtInc

Business incubator UtrechtInc accelerates the growth of early stage (IT) startups during their first years of existence. We have created an ecosystem for startups to build innovative products, develop teams, attract funding and grow a successful business. Since 2009 we have supported and guided over 200 startups in Utrecht.

berichten