Ouderwets bevlogen

Het niveau van onze schrijfvaardigheid en taalvaardigheid daalt. Niet alleen in Nederland, maar ook in West-Europa en de VS. Startup Revisely ontwikkelt software die het docenten makkelijker maakt om teksten in het Nederlands, Engels en Spaans na te kijken en hen helpt om studenten betere feedback te geven. Jeroen Fransen, CEO van Revisely: “Met onze tool kunnen docenten 15 tot 30% van hun tijd besparen en de kwaliteit van hun feedback aanzienlijk verbeteren.”

Bevlogen

“Ik ben heel erg geïntrigeerd door taal, mensen en techniek. Die drie dingen komen allemaal samen in Revisely en dan ook nog op het vlak van onderwijs. Het klinkt ouderwets bevlogen, maar onderwijs is de oplossing voor heel veel conflicten in de wereld. Ik denk daarom dat we het onderwijs een handje moeten helpen en blijven vernieuwen. Jeroen verwijst naar feedback van docenten via handgeschreven krabbels. ”Hier moet een leerling maar uit zien te ontwaren wat er fout is. Revisely lost dit met slimme innovatie op".

De allereerste keer dat Jeroen merkte dat ondernemen hem goed ligt, was op zeven jarige leeftijd. "Ik verzamelde rupsachtige zaadjes van berkenbomen en die bood ik dan op straat aan. Hoewel het arbeidsintensief was, verdiende ik daar goede marges op.”

Strategie

“We hebben vanaf het begin af aan een partnership gesloten met twee van de grootste schoolbesturen van het land. OMO en Carmel. Die hebben ons in contact gebracht met docenten. Zij konden de docenten niet verplichten om met ons samen te werken, dus het is allemaal op vrijwillige basis. Aan de ene kant hadden we veel blootstelling van ons product, anderzijds moesten we iedere docent afzonderlijk nog overtuigen.”

Jeroen verwacht na 2017 winst te maken. “We zitten op schema, al wil je altijd sneller gaan. Op dit moment betalen scholen voor de tool. Dit najaar lanceert de startup een gratis versie van Revisely, een zogenoemd freemium-model. Scholen kunnen dan onderdelen bijkopen. "Het freemium-model helpt bij het nakijken van teksten, maar biedt bijvoorbeeld geen plagiaatchecker. Ook kun je niet met meerdere docenten tegelijk aan één tekst zitten.”

Naast Nederland is Revisely ook actief in Italië en Spanje. Jeroen legt uit dat het ondernemen daar makkelijker gaat en mensen er veel sneller enthousiast reageren. "De Nederlandse basishouding is kritisch. Voor startups is dat extra lastig.” 

Geleerde lessen

“Onderschat de diepe dalen van ondernemen niet. Het kan erg tegenzitten en je kan persoonlijk een tijd lang zonder geld zitten. Als het leuk gaat en je hebt leuke collega’s, een goede productie en investeerders aan boord, dan is het makkelijk om jezelf te motiveren. Maar ook als het slecht gaat, moet je nog steeds die 60 uur per week maken. Anders kom je niet verder." In zulke periodes  kijkt Jeroen naar wie hij, wat zijn kracht is en wat hij tot nu toe wel voor elkaar heeft gekregen. "Daar put ik dan kracht uit. Ik roep mijn team dan op door te zetten en oplossingen te bedenken.”

Over het ophalen van geld vertelt Jeroen dat het hebben van een goed netwerk essentieel is. Hij adviseert andere startups een hele goede basis te leggen met eerste investeerders, zodat ze op de lange termijn bij je blijven.

Toekomst

“De ideale versie van Revisely heeft nog meer functionaliteiten en is in meer talen. Zo willen we ook Frans en Duits leveren, want veel scholen in Nederland hebben daar behoefte aan." Verder is het de bedoeling dat docenten ook andere vakken kunnen nakijken met Revisely. De startup werkt hard om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland te verbeteren en zoekt op dit moment financiering om te investeren in productontwikkeling en marketing.

Aanvullende informatie

Revisely is een online digitale nakijkapplicatie. Het programma heeft twee functies: de Revelator en de Revisator. De Revelator vindt automatisch een aantal fouten op gebieden van o.a. spelling en grammatica en stuurt de gecorrigeerde teksten terug met de feedback in de kantlijn. Met de Revisator kan de docent vervolgens ook zelf de teksten voorzien van observaties en feedback. Inmiddels wordt Revisely gebruikt op 15 scholen en hebben bijna 1500 leerlingen de software gebruikt om teksten mee na te laten kijken.

Luister hier terug: BNR interview op vrijdag 12 juni, vanaf minuut 17:24.

Download PDF
Download PDF
Over UtrechtInc

Business incubator UtrechtInc accelerates the growth of early stage (IT) startups during their first years of existence. We have created an ecosystem for startups to build innovative products, develop teams, attract funding and grow a successful business. Since 2009 we have supported and guided over 200 startups in Utrecht.

berichten